Visie Van De Week

Een drukke week voor de boeg

In de afgelopen week werd bekend gemaakt dat zowel de Europese Centrale Bank als de Centrale bank van Canada hun rentes verlaagden. Dat gaf hoop voor de Amerikaanse beleggers dat ook Amerika snel zal volgen.

Een parallel met eind jaren 90

Vorige week stond in het teken van NVIDIA. Dit aandeel levert de chips voor bedrijven die met artificial intelligence (AI) bezig zijn. De verwachtingen waren hoog gespannen en men voldeed aan de verwachtingen. De markten slaagde een zucht van verlichting.

Bezit van de zaak, einde van het vermaak?

Alle ogen waren in de afgelopen week gericht op het consumentenprijsindexcijfer (CPI). Dit cijfer geeft aan hoe hoog de inflatie is. Op dinsdag was eerst het producentenprijsindexcijfer (PPI) aan de beurt. Dit is het inflatiecijfer voor de producenten. Het PPI cijfer was hoger dan verwacht, maar toch konden de indexen verder stijgen.

Top in zicht

In de afgelopen week voelde het aan dat de beurzen verder omhoog gingen. Dat gingen ze ook, maar de stijgingen zijn wellicht een voorbode voor wat komen gaat. Wat opviel in de afgelopen weken is dat de Dow-Jones het beter doet dan bijvoorbeeld de Nasdaq of de S&P 500.

De top en bodem

Vorige week konden we helaas geen Beursnotitie maken, in verband met drukte. Maar we zijn er weer. Het waren twee zeer bewegelijke weken. De indexen schoten alle kanten op. Zowel naar boven als naar beneden. Het voelt aan alsof de computers en particulieren de markten bepalen.

Was dit de daling?

In de afgelopen weken waren we negatief over de beurzen. We vonden dat de stijgingen veel te ver waren doorgelopen en we zagen signalen die ons erop wezen dat de indexen richting een top aan het maken waren. We waren een roepende in de woestijn.

Kwartaalcijfers

In de afgelopen zes weken, zijn de beurzen vijf weken gedaald. Ondanks dat hebben we tijdens die weken ook nieuwe records gezien. De grootste stimulans voor die records lagen in een paar fondsen die stegen. Deze fondsen hadden vooral een link met artificial intelligence (AI). In de afgelopen weken bleef het nieuws in de media heel positief.

Een drukke week voor de boeg

In de afgelopen week zagen we grote uitslagen op de beurzen. Niet alleen in Amerika, maar wereldwijd. De meeste beurzen zijn sinds november opgelopen, zonder een echte daling. Dit voornamelijk omdat men denkt dat de rente snel naar beneden zou gaan.

Volle handelsweek

Vorige week hadden we een korte handelsweek. Afgelopen vrijdag waren de beurzen dicht in verband met Goede Vrijdag. Maar op vrijdag kwam wel het personal cunsumption expenditures price index (PCE) cijfer naar buiten. Dit is het favoriete cijfer van het stelsel van centrale banken in Amerika (FED).

FED bepaalde de week

In de afgelopen week keek iedereen uit naar de vergadering van centrale bankiers van Amerika (FED). Op dinsdag en woensdag hadden ze de vergadering en de uitkomst was zoals verwacht. De rente in Amerika bleef onveranderd.

Fed meeting

In de afgelopen week hadden we te maken met inflatiecijfers. De verwachtingen waren bekend. Wij hadden het idee dat bij slechtere cijfers de beurzen wel eens onderuit konden gaan.

Ommekeer in aantocht?

In de afgelopen week zagen we de beurzen dalen. Iets wat we nog niet vaak gezien hebben, sinds november 2023. Dinsdag sloten de indexen in Amerika minimaal 1% lager op de dag. Ook iets wat we al lang niet gezien hebben. Sinds november vorig jaar is de S&P 500 met 20% gestegen, zonder dat er een daling van 5% is geweest. Dat is uitzonderlijk.
1 2 3 6