In de afgelopen week kregen de verkopers de overhand. Wat ons opviel was dat de beurzen naar beneden gingen met kleine orders. Het volume was iets hoger dan normaal, maar de manier waarop we naar beneden gingen was opvallend. In de afgelopen maanden zagen we de indexen voorzichtig naar beneden gaan, waarbij de verkoop orders groot waren en de koop orders in kleine volumes. Dat verteld ons dat de grote beleggers aan het verkopen waren en de kleinere beleggers de kopers waren. Maar de afgelopen week was dat andersom. De verkoop orders waren bijna allemaal relatief kleine orders. Het grote probleem was dat er bijna geen kopers waren. Alle grenzen die we vorige week melden, hielden het niet. Niet het 200 daags gemiddelde en ook niet 4.200/4.180. Ook 4.150 hield niet. Kortom paniek bij de kleinere beleggers. Maar waar waren de grote beleggers? Die stonden aan de zijlijn. Nu is de vraag, komen ze snel tevoorschijn of staan we aan de vooravond van verdere dalingen. Voor de week moesten de indexen relatief fors terug. De Dow-Jones verloor 2,1%. De S&P 500 verloor 2,5% en de Nasdaq moest 2,6% prijs geven.

 

Wat wij zien is het volgende. In juni moest de S&P 500 ongeveer 272 punten prijs geven, voordat de index weer begon te stijgen. In september zagen we de S&P 500 index ongeveer 296 punten verliezen. In oktober verloor de S&P 500 index tot nu toe 290 punten. Als we de geschiedenis erbij halen, dan zien we bijna altijd dat indexen drie keer een forse daling laten zien, voordat er een bodem gemaakt wordt. Momenteel is het sentiment zo slecht, dat het lijkt dat er geen einde aan de problemen gaat komen. En dat is nu precies wanneer er een bodem gemaakt KAN worden. Wij zitten in het kamp dat denkt dat er inderdaad in de komende week, of zelfs vrijdag al, een bodem wordt/is gemaakt!

 

Veel hangt af van wat de rente in Amerika gaat doen. Vorige week zagen we de 10 jaar rente oplopen boven de 5%. Maar al snel doken we daar weer onder. Het lijkt erop dat een aantal handelaren die grens wilde overschrijden om zich daarna terug te trekken. Deze week op dinsdag en woensdag komt het stelsel van centrale banken in Amerika (FED) bijeen om te praten over de rente. Wij denken gezien de dalingen op de beurzen en de ontwikkeling van de economie, dat de FED de rente niet verder gaat verhogen. Zeker niet deze week. Wellicht in december nog een keer, maar dat hangt af van de macro economische cijfers die in de tussentijd nog gaan uitkomen. Maar wij denken dat de FED klaar is. Zo niet dan is de volgende rentestap de laatste rentestap. Dat zou kunnen betekenen dat de rente stabiel gaat worden en we kunnen gaan verwachten dat de rente in het tweede deel van 2024 kan gaan dalen. Wat positief is voor de aandelen markten. Verder zitten we nog volop in het cijferseizoen. De cijfers die we zien vallen over het algemeen mee. Op donderdag komt Apple met haar cijfers naar buiten. Dit aandeel zit zowel in de S&P 500 index als in de Nasdaq index en is het grootste fonds van beide indexen. Dus waar Apple gaat, daar gaan de indexen ook heen. Apple staat ondertussen 15% onder haar hoogste punt van dit jaar. Wij verwachten niet een grote daling en mochten de cijfers meevallen, dan zal dat wonderen kunnen doen voor de indexen. Verder moeten we in gedachten houden dat de meest grote beleggers aan het einde van het jaar veel geld instromen krijgen. Denk aan pensioenverzekeringen die betaald worden. Volgens de statuten van de pensioenfondsen moet men een bepaald deel beleggen in aandelen. Dat zorgt automatisch voor vraag naar aandelen. Daarom zijn de maanden november, december, januari en februari de beste maanden voor aandelen. Als laatste punt die we onder de aandacht willen brengen is dat er al zoveel slecht nieuws om ons heen is, dat de beurzen dit al verwerkt hebben. Mochten er onverhoopt negatieve ontwikkelingen zijn, dan verwachten wij dat dit maar heel kort door de beurzen gevoeld zal gaan worden. Een van de grootste angsten is wat Iran gaat doen in de komende periode. Maar als we de oliemarkten mogen geloven, ziet de Arabische wereld niet heel veel problemen. Want de prijs van een vat olie is al een paar dagen aan het dalen. Vrijdag sloot een vat olie op $85,21. De week ervoor stond de olieprijs nog op $88,28. Dat is een daling van ruim 3%.

Ons advies is verkoop niks op dit moment. Maar begin geld aan het werk te zetten. Wij hebben al sinds maart een grote cash positie voor onze klanten aangehouden. Maar we zijn ondertussen begonnen om aandelen te kopen en ook de indexen. Wij denken dat we aan de vooravond staan van een eindejaarsrally die ons wellicht nieuwe recordstanden laten zien. Want veel mensen zijn nu negatief en mochten de markten inderdaad draaien, dan zal men snel moeten kopen, om hun verliezen te compenseren. Het zou wel eens snel kunnen gaan!