Afgelopen week hadden we een verkorte handelsweek. Op vrijdag waren de meeste beurzen gesloten in verband met Goede Vrijdag. Meestal zien we voorafgaand aan een korte handelsweek dat de beurshandelaren eerder naar huis gaan om van een wat langere vakantie te genieten. De omzetten gaan omlaag en daarmee neemt de kans toe op grotere uitslagen. Zo gebeurde het ook afgelopen week. De twijfel over wat er gaat gebeuren met de importheffingen welke Amerika oplegt, zorgde ervoor dat vooral woensdag de beurzen flink in de min doken. De onrust is er en zal langer blijven aanhouden, zolang er geen duidelijk beeld naar buiten wordt gebracht van waar we gaan eindigen. Door de lage omzetten, waren de uitslagen groot. Ondanks het nieuws dat de Europese Centrale Bank de rente verlaagde met 0,25% en dat de kwartaalcijfers over het algemeen beter zijn dan verwacht, konden de beurzen maar niet stijgen. We zitten meer in een kopersstaking, dan dat we in een complete verkoopgolf zitten. Toen de laatste handelsdag op donderdag ten einde kwam, was de schade voornamelijk bij de technologiebedrijven te zien. De S&P 500 verloor 1,5% voor de week. De Nasdaq verloor 2,6% en de Dow-Jones moest 2,7% terug. Een verassing is dat de Russell 2000 voor de week 1,1% kon stijgen. Ten opzichte van het hoogste punt eerder dit jaar staat de Russell 2000 23,75% lager. De Nasdaq staat 19,39% lager ten opzichte van zijn hoogste punt dit jaar. De S&P 500 verliest 14,07% en de Dow-Jones verliest 13,16% ten opzicht van het hoogste punt dit jaar.
Maandag zijn nog veel beurzen gesloten, maar de beurzen in Amerika zijn wel open. Veel beleggers zijn er nog niet, dus we kunnen ons opmaken voor een stille handelsdag met grote uitslagen. Veel analisten verwachten niet dat de indexen nog heel veel verder zullen dalen. Een bodem is dichtbij. Wellicht zijn de dalingen beperkt tot ongeveer 25% lager ten opzichte van hun hoogste punt, welke eerder dit jaar behaald werden. Als het puur om de importheffingen gaat houden we rekening met twee scenario’s. Allereerst dat de tarieven rond het huidige niveau blijven. Dus rond de 10% wereldwijd, met uitzondering van China. We houden dan rekening met een stijging van de inflatie richting de 3,5% tot 4%. Dit zal geleidelijk gebeuren, omdat bedrijven eerst hun voorraden verkopen, voordat men hogere kosten van nieuwe producten in rekening brengt. We zullen dan dit jaar een piek bereiken, voordat de inflatie weer afneemt en zelfs onder het huidige niveau komt in 2026. Dit is wat het stelsel van centrale banken in Amerika (FED) heeft berekend. In dit scenario verwachten we nog steeds een groei van de Amerikaanse economie, al zal deze niet groot zijn voor 2025. Om de economie te stimuleren zal de FED dan de rente dit jaar twee tot drie keer verlagen. Wellicht pas in de tweede helft van dit jaar. Voor de indexen verwachten we dan een herstel van rond de 10% voor de rest van dit jaar.
Als tweede scenario zien we dat er meer importheffingen worden berekend aan andere landen, na de pauze van 90 dagen. Wij zien dit scenario niet gebeuren, of in ieder geval niet voor een langere perioden. Maar mocht dit toch gebeuren, dan verwachten wij dat de inflatie op gaat lopen in Amerika naar 5% of meer. Hierdoor kan de economie in een recessie terecht komen. De FED zal dan eerder in actie komen en zal de rente dan wellicht tussen de vier of vijf keer verlagen, om de economie een steun in de rug te geven. Veel hangt dan af, wat men met het geld gaat doen wat men door deze heffingen ontvangt. Gaat men dat de belastingen verlagen en de “red tape” voor zaken doen verminderen? Dat zou een flinke steun in de rug betekenen voor de aandelenmarkten. Dit gecombineerd met een verlaging van de rente, zou wel eens positief kunnen uitpakken. Het blijft zaak om de portefeuilles over een breed vlak in te richten. Beleggingen met een hoog dividend en rente dragende producten blijven belangrijk om de schokken op te vangen. Veel mensen vergeten dat gemiddeld twee keer per jaar een daling van 20% “normaal” is. Wij adviseren dan ook om te blijven zitten en hier en daar aanpassingen te doen, als het risico te groot is geworden door flink opgelopen koersen in de afgelopen periode. De kwartaalcijfers komen eraan. Dinsdag komt Tesla met haar cijfers naar buiten. Tot nu toe vielen de cijfers meer dan mee. Dus als die trend zich voortzet, kunnen we voorzichtig hogere koersen gaan zien. Er zijn deze week ook veel spreekbeurten van leden van de FED. Het is interessant om te zien hoe men over de huidige gang van zaken denkt. Wij zijn optimistisch voor dit jaar en zien dalingen meer als koopmoment. Al is dit niet een goed moment om speculatieve posities in te nemen. Daar is het nog te vroeg voor. We willen eerst meer duidelijkheid zien, voordat we aan dat hoofdstuk beginnen. Maar degelijke aandelen die momenteel verkocht worden hebben onze aandacht.