Afgelopen vrijdag was de laatste handelsdag van het eerste half jaar. Wat een half jaar is geweest. Veel beter dan verwacht en iedereen is verrast. De beurzen liepen tot en met februari op, om in maar met 8% te dalen. Sindsdien lopen de indexen omhoog waarbij alles wat met artificial intelligence (AI) op hol sloeg. De waarderingen zijn ongekend hoog, maar iedereen is bang om de boot te missen. Men valt over elkaar heen om dit soort aandelen te kopen. Behalve rond de internet zeepbel hebben we geen waarderingen gezien die zo hoog zijn. We zien dat ook terug als we naar de indexen kijken. In de Dow-Jones zit maar één aandeel dat zich bezig houdt met AI. Deze index steeg dit eerste half jaar met 3,8%. In de S&P 500 zitten meer aandelen die zich met AI bezig houden. Deze index steeg in het eerste half jaar met 15,9%. In de Nasdaq zitten nog meer aandelen die met AI gerelateerd zijn. Deze index steeg tot nu toe met 31,7%. Als we even naar de S&P 500 kijken en we kijken naar het cijfer dat de grootte van de bedrijven eruit haalt, dan zien we een stijging van 6%. Dat betekend dat er maar een paar bedrijven zijn die voor de stijgingen zorgen voor de index. Iets waar we ons al langer zorgen over maken. Deze zeven bedrijven zijn: Apple, Microsoft, Tesla, Amazon, Alphabet (Google), NVIDIA en Meta (Facebook).

Voor de week konden de indexen door een goede stijging op vrijdag ook mooi winsten noteren. De Dow-Jones steeg met 2%. De Nasdaq steeg met 2,2% en de S&P 500 steeg voor de week met 2,3%.

 

De opmars sinds maart heeft ons verbaasd. AI was de katalysator welke we niet aan zagen komen. De stijging die daaruit voortvloeide heeft ons ook verbaasd, zeker omdat de rente in die periode ook bleef oplopen. Wij hadden verwacht dat we nog een keer een daling zouden krijgen richting 3.875 om daarna een opmars te starten die wellicht tot 4.300 en als top 4.400 zou gaan. De slotstand van 4.450,38 van afgelopen vrijdag is dan ook een verassing. Wel een positieve, maar voor vele professionele beleggers te snel en te hoog. Betekend dat we niet verder kunnen oplopen? Zeker niet! De weg omhoog is altijd aanwezig. Maar er zijn nog steeds een aantal factoren die ons zorgen baren. Een aantal zijn technisch. Een aantal zijn fundamenteel. De vraag is nu wat gaat de indexen verder doen laten oplopen. We hebben eigenlijk een nieuwe katalysator nodig. Wellicht kunnen de kwartaalcijfers ons helpen. Die komen over 14 dagen naar buiten. Hopelijk geven die de beurzen het duwtje in de rug waar men op wacht. In de afgelopen maanden was het glas half vol. De macro economische cijfers bleven beter dan verwacht, al waren de verwachtingen laag gespannen. Men heeft de recessie kunnen ontlopen, al moeten we wel een aantal kanttekeningen erbij plaatsen. De belangrijkste is dat de overheid in de afgelopen paar maande de definities van een aantal cijfers heeft veranderd. Had men dat niet gedaan, dan hadden we al wel een aantal keer in een recessie gezeten. Ook een aantal groeicijfers zijn veranderd van opzet, waardoor het lijkt dat er groei is, terwijl als we de oude maatstaven zouden gebruiken er een absolute daling is. De beslissing van de afgelopen week om het kwijtschelden van studieschulden niet toe te laten, zal ervoor zorgen dat de koopkracht van een fors aantal mensen zal afnemen. De inflatie blijft nog steeds halsstarrig boven de 2% liggen en er zijn tekenen dat het weer verder gaat oplopen. Dus het optimisme van de afgelopen maanden is mooi, maar het risico is eigenlijk alleen maar toegenomen. De verhouding van koersstijgingen en risico is niet in het voordeel van de koersstijgingen. Maar dat wil dus niet zeggen dat ze niet kunnen plaatsvinden. Als de koersen blijven stijgen, dan worden de professionele partijen gedwongen om hun cash weer aan het werk te zetten, wat ervoor zorgt dat de koersen verder kunnen stijgen. Vooralsnog kiezen we voor risico beheersing. Maar mochten we een daling krijgen, dan zullen we die gebruiken om onze cash aan het werk te zetten. Tot die tijd zorgen we voor veel cash en zien we wat er gaat gebeuren. Door cash is er de mogelijkheid om snel in te spelen op wat komen gaat. Mocht de wereldeconomie inderdaad herstellen, dan zal de prijs van olie zeker stijgen. Deze sector is dit jaar achtergebleven bij onder andere de techniek sector. Dit blijft een focuspunt voor onze beleggingen in de toekomst. We houden u op de hoogte. Maar de heer Buffet zegt altijd, koop laag en verkoop hoog. Nier andersom.