Vorig weekend werd de wereld opgeschrikt door een aanval van Hamas tegen Israëlische burgers. De reactie van Israel zal heftig zijn gezien de gruweldaden die Hamas pleegde in hun aanval. De markten vluchten naar zekerheid. Olie steeg en de vraag naar obligaties zorgde voor stijgende koersen en daardoor dalende rente. Na een schrikreactie op maandagochtend kropen de aandelen indexen omhoog. Gedurende de week zagen we de koersen van de obligaties oplopen, omdat meer en meer beleggers een veilige haven zochten. Door de stijging van de koersen bleven de rentes dalen en daarmee een steun in de rug geven voor de aandelenkoersen. Zelfs een hoger dan verwacht cijfer van zowel het producentenprijsindexcijfer als van de consumentenprijsindexcijfer kon de stijgingen niet stoppen. Pas op donderdag en vrijdag begonnen de aandelenkoersen te dalen. De indexen eindigde verdeelt op vrijdag. De Dow-Jones won 0,8% voor de week. De S&P 500 kon 0,4% stijgen en de Nasdaq moest 0,2% inleveren. De vraag is nu, hoe verder?
We zien dat de richting van de rente bepalend is voor de richting van de aandelenindexen. Stijgt de rente, dan zien we de indexen van de aandelen dalen. Andersom is ook het geval. Tijdens het schrijven van dit stuk is Israel nog niet de Gazastrook binnen gevallen. We kunnen dan ook niet meten hoe de reactie van de rest van de wereld is. Maar het is een potentieel kruitvat. Dat Israel wraak gaat nemen is duidelijk, maar het is afwachten of andere landen zich gaan mengen in de reactie van Israel. Wat gaan de buurlanden doen en nog belangrijker wat gaat Iran doen? Dit zal bepalend zijn voor hoe de markten gaan reageren. We kunnen daar dan ook nu niet over speculeren. Maar het is wel iets wat we deze week continu in de gaten moeten houden.
Een ander punt wat deze week de aandacht zal vragen zijn de kwartaalcijfers. 11% van de bedrijven die in de S&P 500 zijn opgenomen, komen met hun cijfers naar buiten. Een aantal banken kwam afgelopen vrijdag al met hun cijfers naar buiten en die waren beter dan verwacht. Dat kwam voornamelijk door de hoge rente. Doordat de rente zo fors is opgelopen hebben de banken een grotere spreiding kunnen berekenen naar hun relaties toe. Dus mensen die geld leende van de banken, moesten meer rente betalen, terwijl de mensen die geld op de bank zetten een minder grote stijging op hun tegoeden kregen. Dit was dus goed nieuws voor de banken. De vraag is nu of ook andere bedrijven dan banken hebben kunnen profiteren van een consument die blijft consumeren. De stijging sinds maart was vooral te danken aan alles wat met artificial intelligence (AI) te maken had. Maar kan die trend ook doorzetten? Of zijn de bestedingen minder aan het worden. Zoals we al eerder hebben aangegeven, denken wij dat veel bedrijven een groot deel van hun voorraad hebben kunnen verkopen, maar geen nieuwe inkopen hebben gedaan. Want de export van goederen vanuit China is al maanden slechter dan verwacht. Al was het laatste cijfer iets beter dan verwacht. Als China niet exporteert, waar haalt men dan hun goederen vandaan. Blijkbaar had men nog genoeg en was men voorzichtig met inkopen. Wij denken dat de consument anders aan het besteden is. De cijfers die de regering uitgeeft zijn in onze ogen niet meer zo betrouwbaar. De reden is dat de opbouw van veel cijfers in de laatste paar jaar is veranderd. Dus we zijn eigenlijk appels met peren aan het vergelijken. Dat maakt het werk voor analisten heel lastig. De kwartaalcijfers zijn echter niet veranderd qua opbouw. Dus dat geeft ons een beter beeld. Als we kijken naar de S&P 500 index als belangrijkste graadmeter, dan zien we dat we een bodem hebben rond de 4.225 punten. Die bodem heeft een aantal keer gehouden. Op vrijdag sloot de S&P 500 index op 4.327,78. Dus ruim 100 punten hoger dan deze bodem. Zolang we boven deze bodem blijven is de kans groot dat de kwartaalcijfers een katalysator kunnen zijn voor verdere stijgingen. Maar mochten we weinig effect zien van de kwartaalcijfers, dan is de kans groot dat we toch weer de bodem gaan opzoeken. De rente is de belangrijkste leidraad. Als we die weer op zien lopen, dan voorzien we een test van de 4.225 punten. Maar als de rente gaat dalen, door bijvoorbeeld escalatie rond Israel, dan kunnen de indexen verder oplopen. Kortom het is zaak om de markten op de voet te volgen, want wij voorzien een grote sprong. De vraag is nu alleen is die sprong naar boven, of naar beneden? Wij denken naar boven, maar houden rekening met een daling! Een gewaarschuwd mens telt voor twee.