week van 1 augustus

1-08-2022

Na een drukke week, iets meer rust.

In de afgelopen week zagen we drie punten die de beurzen in Amerika ernstig bezig hielden.

Macro economische cijfers
De vergadering van de Federal Reserve (FED)
Kwartaalcijfers

De macro economische cijfers vielen tegen, de FED deed wat men verwachte en de kwartaalcijfers vielen lager uit dan verwacht in de meeste gevallen. De indexen zouden moeten dalen met al dit nieuws. Maar zoals zo vaak deden de beurzen precies het tegenovergestelde dan dat iedereen verwachtte. De beurzen hadden een hele goede week en konden de week in positieve zin afsluiten. Voor de week steeg de Dow-Jones met 3%. De S&P 500 deed het nog een stuk beter met een stijging van 4,3%. En ondanks minder goede cijfers van een paar grote namen in de technologie hoek, sloot de Nasdaq index 4,7% hoger voor de week.

 

Als we kijken naar de macro economische cijfers, dan waren er twee die de indexen ernstig konden laten bewegen. Donderdag kwam het GDP cijfer naar buiten. Dit cijfer meet de groei of krimp van de economie. In dit geval van Amerika. Men had een groei verwacht van rond de 0,8%, Maar het werd een krimp van 0,9%. Dit was de tweede keer op rij dat de economie van Amerika kromp. Volgens de definitie zijn twee dalingen op rij een recessie. Al proberen de politici het zo te draaien dat het geen recessie is. Het idee van een recessie zou normaal voor dalende koersen zorgen. Zeker ook omdat het onverwacht was, dat er een krimp was in het afgelopen kwartaal. Maar doordat er nog voldoende banen zijn en omdat de consument nog blijft consumeren waren de beleggers niet echt geschrokken en deden de beurzen hun eigen ding.
De vergadering van de FED kwam woensdag om twee uur tot een einde. De uitkomst was algemeen verwacht, namelijk een stijging van de rente met 0,75%. Dat brengt het rentetarief op 2,5%. De persconferentie om half drie bracht ook weinig nieuws naar buiten. De FED zal de ontwikkelingen van de economie volgen om te bepalen wat men de volgende vergadering gaat doen. Deze is in september. Er komen in totaal nog drie bijeenkomsten dit jaar. De verwachting is dat de FED tijdens de volgende vergadering de rente opnieuw gaat verhogen, maar dan met 0,5%. Dat geeft hun ruimte om in de overige twee vergaderingen de rente minder te doen laten stijgen. Wij zien de rente niet verder stijgen dan 3,5% dit jaar. Ondertussen zien we dat de rente van de 10 jaar lening is teruggelopen van 3,5% naar 2,66%. Iets wat de aandelenmarkt goed geholpen heeft in de afgelopen weken.
Als derde punt was het de drukste week qua tweede kwartaalcijfers. Er waren een aantal grote bedrijven die naar buiten kwamen met hun cijfers. Apple en Amazon vielen mee, maar Intel, Facebook, Google en Microsoft vielen tegen. Maar ondanks tegenvallende cijfers liepen de meeste aandelen na dit negatieve nieuws toch omhoog. Het lijkt erop dat de meeste beleggers erger hadden verwacht en dat zelfs de tegenvallende cijfer uiteindelijk meevielen. Dit alles zorgde dus toch dat de beurzen zich fors konden herstellen. De Nasdaq index was afgelopen jaar met 24% gedaald, blijkbaar vonden de meeste beleggers het tijd worden dat er een bodem gemaakt zou worden. Is die bodem er nu? Gaan we vanaf nu omhoog? Wij denken dat de bodem inderdaad gemaakt is. Maar we denken ook dat we nog een keer een daling te verwerken gaan krijgen. Om daarna de weg omhoog te vinden. We denken dat het ergste achter de rug is, maar veel analisten zullen hun vooruitzichten nog negatief moeten gaan bijstellen. Mochten we inderdaad nog een daling krijgen, dan zien we dat als een koopmoment. Want de vooruitzichten zijn goed. Zeker na november. Dan zal het slechte economische beleid van de huidige Amerikaanse regering worden veranderd. Dan zijn er tussentijdse verkiezingen en zoals het er nu naar uitziet, zullen de Democraten hun meerderheid gaan verliezen. Het economische experiment van ultra links heeft aan alle kanten gefaald en ervoor gezorgd dat de Amerikaanse economie in een recordtijd is gezakt tot het huidige niveau. De bevolking is het zat en men zal dat laten weten ook. Betere tijden komen eraan!