week van 15 november

15-11-2021

Een pauze in de stijgingen?

In de afgelopen week zagen we een omslag van de Amerikaanse indexen. Na vijf weken van stijgingen, moesten de indexen allemaal terug. Is dit een ommekeer, of een simpele pauze na alles stijgingen van de afgelopen weken? De cijfers van Walt-Disney hielpen de markten niet en vooral woensdag moest de Dow-Jones inleveren, terwijl de andere indexen een plusje konden noteren. Maar voor de week zakten alle grote indexen in Amerika. De S&P 500 deed het nog het beste met een daling van 0,3% voor de week. De Dow-Jones moest 0,6% inleveren. De Nasdaq had het nog iets zwaarder, met een daling van 0,7% en de Russell 2000 moest 1% inleveren.

                                         

De grootste onrust blijft de inflatie in Amerika. De inflatiecijfers blijven oplopen, tot een niveau welke we in 31 jaar niet gezien hebben. Het stelsel van centrale banken in Amerika, de FED, blijft erop hameren dat het tijdelijk is. Na jaren van proberen om de inflatie rond de 2% te krijgen hadden we in de afgelopen maand een inflatiecijfer van 6,2%. De verwachting was dat de rente hierdoor snel zou gaan oplopen, maar de stijgingen bleven beperkt. Op vrijdag sloot de 10 jaar rente op 1,57%. Een paar weken geleden stonden we nog boven de 1,7%. Dus blijkbaar denkt de markt dat de FED gelijk heeft. Veel inflatie wordt aangewakkerd door stijgend olieprijzen en problemen met het vervoer. De economen denken dat dit inderdaad tijdelijk is, want deze prijzen kunnen plotseling ook dalen. Voor de olieprijs is dat op zicht niet zo moeilijk. Want tot anderhalf jaar geleden was Amerika een olie exporteur. Maar sinds de heer Biden aan de macht is, wordt het voor bedrijven lastig gemaakt om te produceren en grote investeringen te doen. Het is niet zo dat Amerika opeens geen olie en gas meer heeft. Maar het is politieke onwil om de productie op te voeren. Als men dat wel zou doen, dan zouden de prijzen van olie wel eens weer onder de $50 per vat kunnen dalen. Afgelopen vrijdag sloten we op een koers van $80,80. Ook de vervoersproblemen zijn voor een groot deel het gevolg van de politieke koers van de heer Biden. Dus inderdaad dit gedeelte is tijdelijk. Zodra we te maken krijgen met loon inflatie, dan wordt het een stuk minder tijdelijk. Want als men de lonen heeft verhoogd is het bijna niet te doen om deze weer te verlagen. Op dit moment is de looninflatie nog binnen de perken, maar ook hier speelt de regering een rol die we liever niet zien. Dit is een deel waar we veel aandacht aan besteden. Zodra dit verder gaat oplopen, gaan wij ons zorgen maken. Alle stimuleringsmaatregelen die de regering in Amerika wil doen, werkt ook averechts. Want door meer geld in de economie te pompen, wakker je de inflatie alleen maar verder aan. Kortom, de politiek begint langzaam maar zeker zijn invloed te laten voelen. In de tijd van de heer Trump waren we bang voor iedere tweet die uit kwam. Momenteel is dat wat de Democraten doen, de pijn is duidelijk, behalve voor de regering zelf.

De komende week komen er bijna geen kwartaal cijfers meer naar buiten. Maar de cijfers waar wij benieuwd naar zijn, zijn de cijfers van de grootwinkel bedrijven. Dit omdat we dan een beter beeld krijgen hoe de consumenten omgaan met verder stijgende prijzen en hoe de winkelbedrijven dat oplossen. Wal-Mart, Home Depot, Target en Macy’s zijn een paar namen waar we op letten. Ook Alibaba komt donderdag met cijfer naar buiten. Ook hier zijn we heel benieuwd naar. Dit bedrijf heeft veel last gehad van de overheidsbemoeienis in China, maar of dat veel invloed heeft gehad op de omzet, dat is nu de grote vraag. Wij denken dat dit bedrijf teveel in koers heeft moeten inleveren en hebben dan ook een positie voor veel van onze portefeuilles. Hebt u die nog niet, dan is het wellicht beter om eerst de cijfers af te wachten en dan pas te kopen als de cijfers meevallen. Wij zien de daling van de afgelopen week meer als pauze dan een ommezwaai van de beurzen. Wij hebben de afgelopen week dan ook gebruikt om meer aandelen te kopen. De weg van de minste weerstand is omhoog. Dus het wordt langzaam tijd om ons voor te bereiden op de feestdagen.