week van 7 januari

7-01-2019

Vooruitzichten voor 2019.

Vooruitzicht 2019

 

We gaan ons weer wagen aan de meest moeilijke beursnotitie van het jaar. Namelijk een voorspelling doen voor het komende jaar. Het zal wederom een jaar worden dat in teken zal staan van grotere uitslagen dan dat we gewend zijn. Vooral in het eerste deel van 2019. Wel denken we dat het een beter jaar zal zijn dan 2018. De dalingen in het laatste kwartaal van 2018 heb ik nog nooit gezien in de 30 jaar dat ik dit vak uitoefen. Er zijn nog een aantal haken en ogen voor 2019. De handelsbeperkingen tussen China en Amerika. De Brexit en waar niemand het over heeft, maar wat ons wel zorgen baart is de mogelijkheid dat president Trump in een proces terecht komt waarin hij afgezet zou kunnen worden. Verder hoe ontwikkelen de diverse regionen in financieel opzicht. Wat gaan de grondstoffen markten doen. Natuurlijk zijn we benieuwd wat de centrale banken wereldwijd gaan doen met de rente. Hoe zullen de bedrijven zich ontwikkelen en wat zijn de nieuwe trends van het beleggen? Kortom, genoeg om naar uit te kijken. Laten we een start maken en zien wat wij denken dat er gaat gebeuren voor 2019.

 

Wij verwachten voor 2019 de volgende trends:

Rente:

We verwachten dat de Amerikaanse rente in 2019 NIETS doet! Daarmee gaan we in tegen wat de FED heeft aangekondigd. De FED heeft laten doorschemeren dat men in 2019 de rente 2x wil gaan verhogen. In 2018 is men heel stug geweest en heeft men de rente 4x verhoogd. De laatste verhoging was in december en daar werden door de markt al vraagtekens bij gezet. Toen de FED aangaf dat men in plaats van 3x de rente 2x wilde gaan verhogen in 2019, bracht dit niet de handen op elkaar. Dit kwam omdat de markten liever uitgaan van een FED die de cijfers laat spreken en zich niet vast legt op een van tevoren aangegeven idee. De heer Powell is tot nu toe niet gelukkig in zijn uitspraken. In 2018 moesten de markten iedere keer fors terug als hij gesproken had. Wij denken dat Amerika tegen verschillende problemen gaat oplopen, waardoor een rente verhoging niet verstandig is. Dat de FED graag een hogere rente ziet, dat snappen wij. Al was het alleen maar dat men ruimte heeft om de rente te gebruiken als de economie in het nauw komt. Maar de economie moet dat wel toelaten. Kortom de economische ontwikkeling dient te bepalen of de rente omhoog gaat, maar wij denken van niet. Tot nu toe heeft men in Europa de rente laag kunnen houden. Dit is ook nodig omdat de economie in Europa maar niet echt op gang wil komen. Wij denken dat in 2019 er weer meer groei in Europa gaat komen, waardoor de ECB de rente kan verhogen. Maar net als in Amerika zal dit stap voor stap gaan. Hooguit twee rente verhogingen in Europa voor 2019. We durven het bijna niet te geloven, maar in Japan gaat het dusdanig goed dat men sinds vele jaren de rente wel eens zou kunnen gaan verhogen. De laatste rente verhoging was in 2007, maar die werd snel weer ongedaan gemaakt. Voor China is het wat moeilijker te voorspellen. Men heeft last van een terug lopende export. De inflatie is daar onder controle en als men niet snel tot een oplossing komt met Amerika, dan zal men de groei willen stimuleren met een rente verlaging. Het hangt dus voor een groot deel af van hoe snel men een overeenkomst krijgt met Amerika, voordat men over kan gaan tot een rente verhoging. Wij durven dus geen voorspelling te doen voor wat de rente in China doet, als de markten sluiten voor de laatste keer in 2019. Wellicht is het een goed idee om in Amerikaanse obligaties te beleggen, zeker als we gelijk krijgen en de rente blijft hetzelfde in Amerika. Dan zijn de markten op een verkeerd been gezet en kunnen de prijzen stijgen.

 

Valuta’s:

Doordat we denken dat de rente in Amerika gelijk blijft en de rente in Europa kan gaan stijgen zou de dollar wel een zwakker kunnen worden ten opzichte van de euro. Mocht er inderdaad een proces komen om president Trump van zijn functie te ontheffen, dan zal ook dat druk geven op de dollar. Of er in 2019 zo een proces komt, is natuurlijk maar de vraag. Maar wij houden er rekening mee dat de dollar in waarde zal kunnen gaan dalen. De Japanse Yen zou wel eens als vluchthaven gezien kunnen gaan worden, net zoals de Zwitserse Frank. Europa heeft nog steeds zijn eigen problemen. Zeker met een regering in Italië die zich met moeite aan de regels van de Europese Unie houdt. In onze bezoeken aan Europa zien we wel verbetering in het winkel beeld. Er staan minder winkels te huur dan voorheen. Maar we zien het nog niet terug in de economische cijfers. Zolang dat het geval niet is, kan de ECB de rente nog niet verhogen. Voor het Engelse Pond is het koffiedik kijken. Of zullen we kijken naar de thee bladeren noemen? Want alles hangt of hoe de Brexit gaat verlopen. Tot nu toe is het chaos. Niemand weet waar het naar toe gaat. Zelfs mevrouw May weet het niet meer. Als het een harde Brexit wordt, dan kan dit van grote invloed worden op het Pond. Deze zal wel eens fors in waarde kunnen dalen. Men heeft nog geen inzicht van alle problemen die dit met zich meebrengt. Door deze onzekerheid blijven wij ver van Engeland. Het risico is gewoon te groot.

 

Bedrijfsresultaten:

In het laatste kwartaal van 2018 werden we verast door de voorzichtige vooruitzichten van de bedrijven. De bedrijfscijfers waren weer veel beter dan verwacht. Over twee weken gaan we zien of de vooruitzichten inderdaad kloppen of dat de bedrijfscijfers toch weer beter waren dan de verwachtingen. Wij denken dat vooral de Amerikaanse economie het goed blijft doen. De bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt van Amerika zullen het meest profiteren. De exporterende bedrijven die zich richten op China hebben te maken met de beruchte import heffingen. Zolang dit niet is opgelost blijven we uit de buurt van dit soort bedrijven. De Russell 2000 bestaat uit bedrijven die voornamelijk zich bezig houden met zaken doen in Amerika. Zolang we geen zaak krijgen waarin de heer Trump wordt afgezet, blijven we enthousiast over de Amerikaanse bedrijven. Zoals al eerde aangekondigd in ons valuta stuk, denken wij dat ook Japan aan de vooravond staat van betere bedrijfsresultaten. Voor China lijkt het erop dat men nu wel snel aan een oplossing met Amerika moet gaan werken, voordat men op een verkeerd pad terecht komt. Wij zijn dus terughoudend voor de Chinese markt. Voor Europa kijken we eigenlijk alleen maar naar Duitsland en Nederland. Frankrijk heeft teveel problemen en Italië, daar hebben we een probleem met de huidige regering. Wellicht dat Spanje ons positief kan verassen. Ook Latijns Amerika heeft zo zijn problemen. De beurs van Venezuela daalde in 2018 met bijna 95% en Argentinië moest ruim 50% terug. Dus ook daar blijven we even uit de buurt.

 

Grondstoffen:

De olieprijs daalde in 2018 met 24%. De markten waren op een verkeerd spoor gezet door de heer Trump. Maar dat zal in 2019 niet nog een keer gebeuren. De prijs van olie was teveel gedaald in 2018, dus zullen we een goed herstel zien in 2019. Of we boven de $70 gaan uitkomen, dat valt nog te bezien, maar dat we boven de $60 zullen klimmen, dat lijkt ons zeer waarschijnlijk. Veel oliefondsen hebben forse verliezen opgelopen, maar ook dat zien we als tijdelijk. Ook de OPEC en Rusland zien graag hogere prijzen. Amerika liever niet, althans de politiek. Met een aantrekkende economie zien we dus de vraag naar olie toenemen en daarmee ook de prijs. Wij zijn lang negatief geweest over de goudprijs. Maar nu draaien we richting neutraal. Als de dollar zwakker wordt ten opzichte van andere valuta’s, dan stijgen de grondstoffen. Dat is iets wat bijna altijd gebeurd. Verder is goud een vluchthaven, net als de Zwitserse Frank dat is . De situatie rond de heer Trump zou er wel eens voor kunnen zorgen dat de vraag naar goud plotseling toeneemt en de koers zal laten stijgen. Wij houden een slag om onze arm, maar wij durven goud niet te verkopen. Als het nieuws omslaat, dan zal de goudprijs opeens fors kunnen oplopen. Koper heeft in 2018 grote uitslagen laten zien. Eerst naar boven, maar daarna daalde het flink. Ook voor koper denken wij dat het verder kan stijgen. Zeker als de wereld economie verder aantrekt. Iets waar we het niet vaak over hebben is de prijs van Uranium. Jarenlang is deze grondstof uit het zicht verdwenen. Maar nu iedereen groenere brandstoffen wil, maar dat niet voor elkaar krijgt met zon en wind energie, zal de vraag naar Uranium toenemen. In 2018 is daar een begin mee gemaakt. Wij denken dat die trend zal voortduren. Niet dat we hele grote sprongen verwachten, maar het is wel iets om in de gaten te houden.

 

Regio’s:

Nadat Amerika in de afgelopen jaren het goed gedaan heeft, denken wij dat Azië het stokje gaat overnemen. Maar dan wel zonder China. Japan, Korea, Singapore en Hongkong zullen het goed doen. Ook Amerika zal het goed blijven doen. Maar wij maken ons zorgen over de politieke situatie. Als de Democraten niet gaan voor het gedwongen aftreden van de heer Trump, dan zal Amerika zeker onze favoriet blijven. Maar veel beleggers houden nog geen rekening met deze mogelijkheid. Dus als dit gaat spelen dan kan dit wel eens een koude douche zijn voor de beleggers en ook de economie. Het is dus wel iets waar wij rekening mee houden. Na Azië en Amerika kijken we naar Duitsland en Nederland en ook een klein beetje naar Spanje. Daar zijn zeker kansen in 2019. Ook denken we dat Mexico mogelijkheden bied. Er is een nieuw verdrag met Amerika, wat voor Mexico heel belangrijk is. Voor Canada zijn we voorzichtig. Daar hebben we te maken met een regering die niet vriendelijk is voor de bedrijven. Daar worden veel keuzes gemaakt, die op langere termijn veel geld kunnen gaan kosten. Het politiek risico is ons daar te groot. In Latijns Amerika maken we ons zorgen om Venezuela en wat dat met de rest van Latijns Amerika doet. Dus deze regio laten we voor 2019 links liggen. Voor Afrika hebben we te weinig kennis om daar een oordeel over te geven.

 

 

 

Beleggingsinstrumenten:

Na jaren uit obligatie fondsen te zijn gebleven, denken wij dat dit een mooi instrument kan zijn voor de Amerikaanse markt. Juist omdat wij denken dat de rente daar stabiel zal blijven, maar dat dit niet in de prijzen is verwerkt. Dat kan dus een mooi extra rendement geven, zonder een hoog risico. We hebben in 2018 gezien dat er veel geld is gehaald uit beleggingsfondsen. De beleggers stappen langzaam weer over naar beleggen in individuele aandelen. Als we kijken naar Exchange Traded Funds, dan beperken we ons liever op de indexen en de grondstoffen. Voor valuta’s zijn we altijd voorzichtig, al denken we dat de Euro sterker zal worden ten opzichte van de Dollar. Dus daar gaan we proberen op in te spelen. Onroerend goed zal in Amerika het beter doen dan voorgaande jaren. Dus ook hier valt winst te behalen.

 

Sectoren in de Amerikaanse markt:

In 2018 zagen we de ondergang van de Bitcoin en andere crypto valuta’s. Wij denken dat deze manie voorbij is en beleggen hier dan ook niet in. In 2018 zagen we een andere hype ontstaan, namelijk het beleggen in cannabis aandelen. Net als bij de Bitcoin hebben we daar mega uitslagen gezien. Cannabis staat nog in de kinderschoenen. Het kan dus zijn dat, bij gebrek aan beter, deze aandelen de lucht in schieten. Maar net als bij de Bitcoin zal dit gepaard gaan met vallen en opstaan. Met grote winsten en grote verliezen. Als u niet het risico wilt lopen om op het verkeerde paard te wedden, dan raden wij u aan om in een Exchange Traded Fund te beleggen. Alternative Harvest (MJ) is zo een fonds. Wij zijn uitermate voorzichtig met dit soort hypes. Voor 2019 denken we dat de oliefondsen een inhaalslag gaan maken. Zeker ook omdat wij denken dat de olieprijs een fors herstel zal laten zien. Als de problemen tussen China en Amerika worden opgelost, dan zijn wij zeker koper van chip producenten. Deze produceren het meest in China en zijn hard getroffen door de importheffingen. Verder denken wij dat de FANG aandelen het weer goed zullen doen. Dit na een jaar dat men hard aan de kant is geschoven. Wij denken dat deze aandelen stuk voor stuk zijn ondergewaardeerd. Facebook, Amazon, Netflix en Google kunnen ons gaan verassen in 2019. Netflix is onze favoriet. Mocht de FED inderdaad de rente niet gaan verhogen in het komende jaar, dan zullen de huizenbouwers het weer goed gaan doen. Met meer mensen aan het werk en een groter besteedbaar inkomen zien we dat de bestedingen in Amerika blijven toenemen. Zelfs de Malls kunnen het goed doen, waardoor ook de winkels verder zullen groeien. Dus onroerend goed in het algemeen zal het goed blijven doen. In Amerika blijven we ons concentreren op de binnenlandse markt. Dus bedrijven die zich niet bezig houden met de export zullen het goed doen in het komende jaar. De banken sector zal neutraal zijn. De stijging van deze sector is tegen gevallen. Het aantal slechte leningen zal zeker afnemen, maar bij een gelijk blijvende rente, kan men het rente verschil niet verder vergroten. Helaas zal ook in 2019 de politiek de boventoon gaan voeren. Hopelijk in positieve zin met handelsovereenkomsten. Maar wij houden rekening met het afzetten van de heer Trump.

 

Omdat wij denken dat de koopkracht in Amerika nog verder zal stijgen en het besteedbaar inkomen ook denken wij dat we nog niet klaar zijn met verdere stijgingen van de beurzen. Wij denken dat we nog een aantal jaren kunnen genieten van stijgende beurzen, al zal dat zeker niet in een rechte lijn naar boven gaan. Het laatste kwartaal van 2018 was daar een goed voorbeeld van. We zijn nu weer bezig met een beurs die reageert op cijfers van bedrijven. De beurzen worden niet meer kunstmatig omhoog gehouden door de centrale banken. Dit is een goed teken. Als we nu weer eens kunnen terugkeren naar een periode zonder politieke bemoeienis, dan is het plaatje weer compleet. Helaas zien we dat in dit jaar nog niet gebeuren. Wij zijn positief voor het komende jaar, maar we houden rekening met de politiek die opeens wel eens een andere wending kan gaan nemen dan dat iedereen verwacht. Hopelijk maken we ons druk om niks, maar het is beter om voorbereid te zijn.

 

Wij wensen u een (financieel) gezond 2019 toe, waar al uw wensen mogen uitkomen.